Kox' Columns

[Kox' Column 1] [Kox' Column 2] [Kox' Column 3] [Kox' Column 4] [Kox' Column 5]
[Kox' Column 6] [Kox' Column 7] [Kox' Column 8] [Kox' Column 9]


Kox' Column 8

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Wat dat betreft ziet het er niet best uit voor de klassieken. Maar niet getreurd!

Bejaarden zijn er gelukkig zat. Er komen er trouwens ook steeds meer. Dat staat in de krant.

Bejaarden hebben geld en vrije tijd en snakken naar bezigheden om hun zere rug en chronische constipatie te kunnen vergeten.

Daar liggen kansen, voor een slimme classicus.

Kox is zon slimme classicus, denkt hij. Vandaar:
LATIJN VOOR SENIOREN

Dankzij subsidies van het Prins Bernhard Fonds en Stichting De Zonnebloem bezoekt Kox nu regelmatig bejaardentehuizen, verzorgingsflats, aanleunwoningen en wat dies meer zij. Zijn baan op het gymnasium heeft hij in omvang teruggebracht.

Afgelopen woensdag hield Kox een bijzonder succesvolle lezing in verzorgingshuis Avondrood. Muisstil en ademloos luisterde het grijze publiek naar zijn uiteenzetting. De dias waren een enorm succes. Vele tachtigjarigen herinnerden zich ooit op vakantie te zijn geweest en herkenden met tranen in de ogen de toeristische hoogtepunten van Rome.

Kox cursus Latijn voor senioren mag zich in een grote belangstelling verheugen.

Les 1, Senex dormit in cubiculo, is een enorme kraker. Les 2, Anus ebria lacrimans, zorgt voor geweldige hilariteit achter talloze rollatores. Bij les 3, Medicorum errores caedem faciunt, knikken de grijze hoofden vol begrip. De introductie van het perfectum verloopt zonder problemen, wanneer de hele zaal scandeert: fuimus, viximus. Het futurum daarentegen gaat er bijna niet meer in. Zo heeft deze doelgroep zijn eigen problemen, maar dat maakt het juist zo interessant.

Het is wel jammer, dat zo weinig bejaarden de cursus afmaken. De meesten gaan dood vr het examen. Kox laat iedereen van te voren de volle mep betalen, dus een echt probleem is het niet.

Een apart probleem is het woordjes leren. Hier ontmoeten oud en jong elkaar. De jeugd kan het niet, de ouderdom evenmin. Mevrouw Harema leerde gedurende twee weken drie uur per dag de woorden puella = meisje en puer = jongen, maar behaalde bij de toets toch slechts een 50 % score. Jammer.

Kox heeft ook een blauwe maandag een cursus Latijn voor Alzheimer-patinten gedraaid in Almere, maar daar is hij mee gestopt. Die lui vergaten te betalen. Ja, dan houdt het op, h.

Waarom dit verhaal?

Kox weet, dat veel van zijn collegae het reguliere onderwijs meer dan zat zijn. Daarom: stort u op de bejaarden. Een aandachtig, beleefd publiek, dat geen bezwaren heeft tegen frontaal klassikaal lesgeven, leergierig, gemotiveerd. Proefwerken corrigeren daarentegen is een helse klus: de meeste leerlingen schrijven volstrekt onleesbaar. Je mag al blij zijn als ze het blaadje raken. Geheime tip: geef gewoon een 8.

Geen zin in bejaarden? Misschien is dan een idee:

LATIJN VOOR HOOGBEGAAFDE KLEUTERS

LATIJN VOOR ALLOCHTHONEN (SUBSIDIE!!)

GRIEKSE BEGINSELEN VOOR TURKSE ZIJ-INSTROMERS

LEER UW PAPEGAAI LATIJN

Wanneer u zelf een nieuw en bijzonder lucratief idee ontwikkelt, zou Kox het enorm waarderen, indien u hem daarvan verwittigde.

Kox Kollum, circa 2009