Kox' Columns

[Kox' Column 1] [Kox' Column 2] [Kox' Column 3] [Kox' Column 4] [Kox' Column 5]
[Kox' Column 6] [Kox' Column 7] [Kox' Column 8] [Kox' Column 9]


Kox' Column 6

Vakantie

Vakantie! Wie heeft dat eigenlijk bedacht? Welke idioot is daar verantwoordelijk voor? Wat een bespottelijk idee, vakantie. Daar hebben we toch helemaal geen tijd voor, voor vakantie! Uitslapen, niets doen, reizen maken, rare dingen eten, kamperen in de regen, bah! Wat een ellende!

Er moet gewerkt worden!

Ging Aristoteles op vakantie? Of Alexander de Grote? Of Heliogabalus? Nee, natuurlijk niet, die hadden geen tijd. Die hadden wel wat beters te doen. Ziet u Julius Caesar onder een parasol op het strand liggen, met een boek op schoot? Kunt u zich Plato voorstellen op een camping in Frankrijk? Constantijn de Grote met een zwembroek aan? Vergilius aan de barbecue?

Misschien noemt u Epicurus. Misschien denkt u aan Seneca of Cicero. Dat zijn inderdaad types, die op vakantie zouden gaan. Genot, ontspanning, otium cum dignitate blablabla... zuipen en vreten dus.

Op die lui wil je toch niet lijken?

Vakantie is voor mensen, die een hekel hebben aan hun werk. (Seneca.) Of een hekel hebben aan werk. (Epicurus.) Of die ontslagen zijn. (Cicero.) Maar mensen, die plezier hebben in hun werk, en die hun werk belangrijk vinden, die willen toch niet met vakantie worden gestuurd?

Denkt u, dat Ovidius blij was met zijn vakantie in Tomi?

Kox begrijpt niet, dat de nieuwe veelbelovende en daadkrachtige regering niet hard optreedt tegen de enorme verspilling, die het verschijnsel vakantie voor Nederland betekent. Dagenlange, nee, wekenlange inactiviteit van een groot deel van de potentieel werkende bevolking... en dan zeuren ze over de WAO! En over illegalen en immigranten, terwijl die niets liever willen dan hier komen werken en geld verdienen. Vijf, zes miljoen mensen, met hoeveel zijn we eigenlijk, werken vijf weken per jaar NIET. Daar staat je verstand toch bij stil. Als we onze internationale concurrentiepositie willen verbeteren, moeten we natuurlijk onmiddellijk de vakantie afschaffen. Men zeurt over twee of drie % loonsverhoging, maar dat is allemaal pindaŽs vergeleken bij de winst die hier te behalen valt. De Duitsers, de Fransen, de Belgen, de Italianen, die willen allemaal op vakantie, zo zijn ze wel. Liever lui dan moe. Daar kunnen we een geweldige voorsprong nemen.

Als we allemaal thuis blijven en gewoon doorwerken, betekent dat een productiviteitsstijging van zoŽn 10 %! Op jaarbasis. Zo simpel is het. Daar hoef je geen economie voor te studeren of Zalm te eten.

Kox geeft weer het goede voorbeeld. Op zijn school laat de concierge hem niet meer binnen, maar thuis is hij niet te stuiten. Hij tikt en klikt dat het een aard heeft. Aan hem zal het niet liggen. Het werk wacht niet. Kox gaat er voor.

De volgende Kollum zal over pensioenen gaan. Ook zoŽn non-probleem. Ging Caesar met pensioen? Of Alexander de Grote? U voelt Žm denk ik al ...