Correctie leesles 92

De geschiedenis van Papirius Praetextatus

 Vroeger was het de gewoonte van de senatoren van / in Rome om het senaatsgebouw samen met hun in toga praetexta geklede zonen binnen te gaan. Toen in de senaat een heel belangrijke zaak was behandeld en naar de volgende dag uitgesteld, toen nam men het besluit, dat niemand iets zou zeggen over die zaak, waarover ze vergaderd hadden, voordat er een besluit was genomen. De moeder van de jongen Papirius, die met zijn vader in het senaatsgebouw was geweest, ondervroeg haar zoon, wat de vaderen in de senaat toch hadden besproken. De jongen antwoordde, dat iedereen zijn mond moest houden en dit niet mocht zeggen. De vrouw wordt (alleen maar) verlangender om (het) te horen; de geheimzinnigheid van de zaak en het zwijgen van haar jongen moedigen haar geest aan om vragen te stellen; dus vraagt zij dringender. Dan neemt de jongen, onder druk van zijn moeder, het besluit tot een slimme leugen. Hij zei, dat in de senaat was besproken, of het nuttiger leek te zijn, dat één man twee vrouwen zou hebben, of dat één vrouw met twee mannen zou zijn getrouwd. Zodra zij dit hoorde verlaat zij in paniek het huis, (en) vertelt het door aan de overige huisvrouwen.
 De volgende dag komen een heleboel huismoeders naar de senaat; in tranen smeken zij, dat liever één vrouw zou trouwen met twee mannen dan twee vrouwen met één man. Terwijl de senatoren het senaatsgebouw binnengingen vroegen zij zich verbaasd af, wat dat onbeheerste optreden van de vrouwen en wat die smeekbede te betekenen had. De jongen Papirius stapt naar het midden van het senaatsgebouw en vertelt, wat zijn moeder zo graag had willen horen, (en) wat hij zelf tegen zijn moeder had gezegd. De senaat
prees de betrouwbaarheid en het vernuft van de jongen zeer en besloot, dat voortaan jongens niet meer met hun vaders het senaatsgebouw zouden binnengaan behalve die Papirius als enige en aan de jongen is de bijnaam 'Praetextatus' gegeven wegens de wijsheid van zwijgen en spreken op de leeftijd waarop hij nog de toga praetexta droeg.