Kox' Coronadagboek

Dag 47 t/m 51 (woensdag 6 mei t/m zondag 10 mei 2020)

Minder besmettingen, minder zieken, minder IC, minder doden. Mooi!
Rutte houdt een persconferentie. Goed nieuws. Maandag gaan de kappers weer aan de slag. De haren zullen rijzen in bergen. Nagelstudio's mogen weer open. Hoera! We mogen ook weer tennissen en golfen. En, voor Kox heel belangrijk: 1 juni zal het weer mogelijk zijn op een terras te zitten en een koele pint te drinken. Joepie! Nog 26 nachtjes slapen...
In het buitenland gaat het moeizaam. In Engeland zijn dertigduizend doden, in Italië en Spanje niet veel minder, in de VS zijn meer dan een miljoen besmettingen en meer dan vijfenzeventigduizend doden, in Brazilië en Rusland gaat het ook beroerd, in Zuid-Korea gaan de bars en disco's weer dicht na een nieuwe uitbraak. In Zweden en België loopt het wel aardig. Kox vindt het erg voor al die mensen in al die landen, maar aan de andere kant voelt hij een zekere trots omdat het in Nederland betrekkelijk goed gaat, zonder vervelend optreden van de overheid. We doen het kennelijk inderdaad samen.
Kox zegt overigens altijd al: Nederland is het paradijs. Nederland ontwikkelt zich nu tot anderhalvemeterparadijs.

Kox probeert wel eens een boek te schrijven, maar komt nooit verder dan de eerste zin. Als de eerste zin goed is, gaat de rest van zelf, denkt hij. Zoals een boom groeit uit een klein zaadje, zo ontstaat een boek uit de eerste zin. In de eerste zin is het boek in potentie aanwezig. Na de eerste zin hoef je alleen nog maar consequent verder te gaan.
En de titel, die moet er ook al zijn. De titel vat het boek samen, de eerste zin zet het verhaal in gang.
Wanneer titel en eerste zin deugen, is het boek eigenlijk al klaar. Daarna is het hard werken om de boel af te maken. Kox houdt niet van hard werken. Van de titels en eerste zinnen die hij heeft gemaakt deelt hij er graag enkele met u. Als hij er niet aan toe komt, en dat zal wel niet, mag u het boek naar het einde schrijven.

REDEN TOT VREUGDE

Na drie jaren van troosteloze vertwijfeling besloot Frederik een nieuw overhemd te gaan kopen.

VERLIES

"Ach, wat houd ik toch veel van je!" riep Thomas, terwijl zijn vingers het bovenste knoopje van haar blouse probeerden los te maken.

IN DE DIERENTUIN

Op het moment dat Peter Visser het aquarium verliet barstte het bombardement los.

...