Kox' Coronadagboek

Dag 41 t/m 46 (donderdag 30 april t/m dinsdag 5 mei 2020)

Op veler verzoek neemt Abe opnieuw het woord:


NAAR SNEGREN EN TERUG

Deel 1

NAAR SNEGREN

1. Ik krijg een aanbod dat ik niet kan weigeren

Aliens moeten altijd mij hebben, waarom weet ik niet.
Over de Marsmannetjes zal ik een andere keer vertellen. Met hen heb ik een plezierige middag doorgebracht. Zij hadden overigens niets met Mars te maken, maar ik noemde ze Marsmannetjes, omdat ze pasten bij het fantasiebeeld dat ik van de bewoners van de rode planeet heb. Ze waren klein en groen met lange oren, en heel vriendelijk en beleefd. Dat was in 2010, denk ik.
De tweede keer dat ik met buitenaardse wezens werd geconfronteerd was in 2014, op 1 mei van dat jaar, om precies te zijn. En deze ontmoeting was het begin van een reeks gebeurtenissen, die zich uitstrekten over een periode van vijf jaar. Toen ik in het voorjaar van 2019 terugkeerde op aarde was ik een ander mens geworden. Ik heb veel gezien en gehoord, veel beleefd en veel geleden. Toch had ik er niets van willen missen. Op Snegren beleefde ik een grote liefde, met een vrouw die ik nooit meer zal vergeten. En ik heb er veel geleerd, niet alleen over Snegren, maar over mezelf, over de kosmos en de aarde. Wat ik heb geleerd wil ik graag met u delen. Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen en bij het begin beginnen.

Mijn eerste ontmoeting met een bewoner van Snegren kenmerkte zich door een lachwekkend gebrek aan spektakel. Geen vliegende schotels, geen felle lichten in een donkere nacht, geen dreigende muziek, tanks en straaljagers met atoombommen. Zelfs geen onbenullige toneeleffecten als licht dat aan- en uitgaat, deuren die klapperen, televisies die sneeuw laten zien en verre onverstaanbare stemmen. Nee, iemand klopte, ik deed de deur open, en daar stond een man met een grote laptoptas.
"Goedenavond," zei de man. Hij was iets kleiner dan ik. Een jaar of vijftig, schatte ik.
"Goedenavond," antwoordde ik. "Aan de deur wordt niet gekocht. En ik maak al elke maand geld over aan drie goede doelen. En ik wil ook geen Strijdkreet."
"Nee, nee," zei de man haastig. "Ik kom voor iets heel anders. Ik wil u uitnodigen voor een bezoek aan Snegren. Er zijn geen kosten aan verbonden."
"Snegren?" zei ik. Ik vroeg me af of ik met een gek had te doen, of met een oplichter. Waarschijnlijk een oplichter. Die beginnen altijd met te zeggen dat het gratis is, en halen dan je bankrekening leeg.
"Snegren is een planeet op twee lichtjaren afstand," zei de man. "Daar kom ik vandaan. Ik heb de opdracht gekregen u naar mijn planeet uit te nodigen, in het kader van een uitwisseling tussen uw en mijn planeet. Nu ja, het initiatief komt geheel van onze kant, maar dat doet niet af aan de waarde ervan."
"Ja, ja, natuurlijk," zei ik. Shit, dacht ik, toch een gek. "Mag ik u hartelijk danken voor de uitnodiging. Helaas moet ik hem afslaan. Ik wens u een goede reis terug naar huis."
En ik sloot de deur.

*

Maandag 4 mei 2020:
Dooie boel.
De koning houdt een speech op een lege Dam. Zes miljoen mensen kijken ernaar op tv. Kox vindt de ceremonie onverwacht indrukwekkend. Vergeleken met de tweede wereldoorlog is deze Coronacrisis peanuts.
Als de koning, een militaire hoge Piet, de burgemeester en Rutte over het grote lege plein lopen zijn het maar kleine mensjes.

Dinsdag 5 mei:
Bevrijdingsdag.
Wat is dat eigenlijk, vrijheid? In de tweede wereldoorlog beperkte de Duitse bezetter de vrijheid. Toen die oorlog was afgelopen, nam de Nederlandse regering het bestuur over en pleegde de overheid geen misdaden meer. Is dat vrijheid, dat de overheid geen willekeurige terreur pleegt? Of is er een positiever definitie mogelijk? Vrijheid betekent, dat je allerlei dingen mag. Maar veel dingen mogen niet en hebben nooit gemogen: diefstal, moord etc Zijn wetten en verboden een beperking van de vrijheid? Of garanderen zij die juist? Is vrijheid dat je mag doen wat niet verboden is? Kox vindt het een moeilijk begrip.