Kox' Coronadagboek

Dag 28 (vrijdag 17 april 2020)

Thucydides Boek II Hoofdstuk 48

De ziekte is begonnen, zegt men, in Aethiopia boven Aegypte, is daarna naar Aegypte en Libya gegaan en naar het grootste deel van het land van de koning van Perzië. Ze viel plotseling binnen in de stad van de Atheners. Ze trof eerst de mensen in Piraeus. Zij zeiden dan ook, dat de Peloponnesiërs vergif hadden gegooid in de waterreservoirs. (Natuurlijke waterbronnen waren daar nog niet.) Daarna bereikte zij ook de bovenstad. Er waren toen al veel meer sterfgevallen.
Laat ieder, arts en leek, maar zijn mening geven over de vraag hoe de ziekte ontstond, en de oorzaken noemen, die in zijn ogen de enorme effecten ervan kunnen verklaren. Ik zelf zal zeggen hoe de ziekte verliep en de symptomen beschrijven, zodat men mocht de ziekte opnieuw uitbreken haar door die voorkennis kan herkennen. Ik ben zelf ook ziek geweest en heb anderen er aan zien lijden.


Kox' commentaar: nepnieuws is kennelijk ook van alle tijden. De Atheners gaven de schuld eerst aan de Spartanen. Athene en Sparta waren in oorlog, en misschien moet je de desinformatie zien als oorlogspropaganda. Kox herinnert zich nog goed zijn docent Oude Geschiedenis op de UvA, die om te provoceren zei: Ik begrijp niet dat die Atheners niet een paar lijken op de kust van de Peloponnesos hebben gegooid.
Nu krijgt China de schuld. De arts die het eerst waarschuwde voor het virus kreeg een officiële uitbrander en stierf zelf enige tijd later aan Corona, de reactie van de overheid had sneller kunnen zijn, het toestaan van dierenmarkten waar virussen een speeltuin vinden om naar verschillende soorten over te springen moet ophouden, dat is allemaal waar. Maar een virus dat zorgt voor een pandemie kan overal ontstaan. Voor tekorten in zorg en bescherming zijn we zelf verantwoordelijk.